Jakie wędliny warto włączyć do codziennej diety?
Wędliny do doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, żelaza, cynku, fosforu i wielu witamin, zwłaszcza witamin z grupy B. Oczywiście niemal wszystkie przetwory mięsne, zwłaszcza kiełbasy, boczek wędzony, smalec czy salceson, zawierają w swoim składzie dużą dawkę nasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli zatem jesteśmy na diecie, najlepiej zmniejszyć ilość tłustych wędlin w codziennych posiłkach i zastąpić je wędlinami typu chudego, szynkami, schabem lub polędwicami, które zawierają zdecydowanie mniej tłuszczu i więcej białka. W praktyce największe znaczenie będzie miał jednak nie typ wędliny, po jaką sięgamy, a jej jakość – to, z czego została zrobiona. Jeśli już sięgamy po kiełbasy lub szynki, najlepiej jeśli będą to swojskie wędliny, które wyrabiane są w sposób tradycyjny i nie zawierają w swoim składzie wielu chemicznych wzmacniaczy smaku, wypełniaczy roślinnych czy konserwantów.
Jakość ma znaczenie!
Dobrej jakości mięso i podstawowy zestaw przypraw to baza do produkcji swojskich wędlin wysokiej jakości. Niestety większość wędlin sprzedawanych w ogólnopolskich sieciach popularnych dyskontów i marketów, to wyroby pełne różnego rodzaju substancji, które nie tylko korygują ich smak i je konserwują, ale także w wysokim stopniu je wypełniają, zastępując mięso. Wiele tanich kiełbas, jakie znajdziemy w tej chwili na rynku, składa się zaledwie z kilkudziesięciu procent mięsa. Pozostały skład takich kiełbas to różnego rodzaju wypełniacze, przede wszystkim wypełniacze roślinne tj. białko sojowe. Takie wędliny nie mogą i nie są zdrowe, zwłaszcza jeśli spożywamy je w większych ilościach. Kupując swojskie wędliny z pewnego źródła, wytwarzane w sposób tradycyjny, zawierające w swoim składzie samo mięso wzbogacone jedynie określaną mieszanką przypraw, nie tylko dostarczysz swojemu ciału czyste białko i wartościowe tłuszcze, ale przy okazji nie narażasz go na kontakt ze sztucznymi substancjami, które mogą drażnić przewód pokarmowy, a nawet wywoływać różnego rodzaju alergie.
Jakie wędliny są najlepsze?
Jeśli się odchudzasz, wybieraj swojskie wędliny wędzone lub parzone tj. chude szynki, polędwice i schaby. Jeśli zależy Ci na uzupełnieniu codziennej diety o żelazo i inne ważne w prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu pierwiastki, wybierz przetwory mięsne z podrobów, na przykład kaszankę, wątrobiankę czy salceson. Jeśli szukasz produktu o wysokiej kaloryczności, postaw na swojską kiełbasę, na smaczny pasztet lub na wędzony boczek. Oczywiście pamiętaj, by nie przesadzać z ilością tłustych wędlin w codziennej diecie. Jeśli będziesz pochłaniać je w dużych ilościach, z pewnością prędzej czy później odbije się to na Twojej wadze.
Artykuł zainspirowany został swojskimi wędlinami dostępnymi w sklepie http://zdziadapradziada.pl/pol_m_Wedliny_Swojskie-wedliny-177.html