Dieta kopenhaska – zasady, menu, efekty
Ograniczone menu i ścisła kontrola – czy dieta kopenhaska naprawdę przynosi tak cudowne efekty, jak się wydaje?
Dieta cud pozwalająca osiągnąć idealną wagę i sylwetkę w trzynaście dni? Tak, ale niestety nie dla wszystkich – osoby, mające problemy ze zdrowiem powinny sobie odpuścić zarówno dietę kopenhaską, jak i każdą inną, którą można zakwalifikować jako rygorystyczną. A przy diecie kopenhaskiej nawet osoby zdrowe powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem kuracji odchudzającej. Dieta ta sprawdza się u osób w pełni zdrowych i w dobrej kondycji fizycznej – jeśli ktoś choruje szczególnie na nerki lub żołądek, dieta może okazać się dla niego wręcz niebezpieczna! Dieta opiera się na bardzo ograniczonym menu i stanowi dietę niezwykle monotonną. Jadłospisy występują w ilości siedmiu i są bardzo powtarzalne.
Dieta kopenhaska – zasady i jadłospis
Dietę kopenhaską stosować można raptem raz na dwa lata – dzieje się tak, gdyż jest ona niezwykle wyczerpująca dla organizmu. Jak jednak wygląda menu i jakie produkty należy przy tej diecie spożywać? Główną regułą diety jest dostarczanie organizmowi raptem 500-700 kalorii – podział na składniki jest dość zrównoważony. Produkty, które spożywamy, to przede wszystkim chude mięso, sałata, jaja i owoce. Typowy dzień w diecie kopenhaskiej wygląda następująco: rano kawa z jedną kostką cukru, na obiad dwa jaja na twardo i odrobina szpinaku (gotowanego), na kolację befsztyk plus sałatka z dodatkiem oleju. Kolejne dni nie różnią się zbytnio od pierwszego – już od razu widać, że dieta jest wymagająca i stanowić będzie wyzwanie dla niejednego weterana pomysłowych diet i wyrzeczeń! Co ważne, w diecie tej nie ma miejsca na ustępstwa – nie wolno przekraczać ustalonych ram odnośnie przyjmowanych kalorii – jeśli tak się stanie, dieta pozbawiona zostanie swojej jedynej właściwie zalety – niezwykle wysokiej skuteczności działania. I faktycznie, mimo niebezpieczeństw związanych z niedoborami składników odżywczych, dieta u zdrowych osób nie powinna mieć negatywnych skutków, jednocześnie powodując znaczny spadek wagi.
Dieta kopenhaska – efekty działania i późniejsze kroki
W diecie kopenhaskiej duże znaczenie ma nie tylko sam proces zrzucania zbędnej wagi, ale także działania podejmowane przez osobę odchudzającą się już po diecie właściwej. Chodzi nie tyle o zmianę całego swojego stylu życia, ale raczej o działania mające na celu podtrzymanie uzyskanej wagi i doprowadzenie do stanu równowagi w organizmie – ma to na celu m.in. zabezpieczenie się przed efektem jojo, który przy tak radykalnych dietach jak dieta kopenhaska występuje nad wyraz często. Dlatego też bardzo dobrym sposobem po uzyskaniu określonej wagi, jest płynne przejście z diety kopenhaskiej na dietę zbilansowaną, dostarczającą organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Powoli, wprowadzając zdrowe zasady odżywiania, eliminując tłuszcze i słodycze z diety, a także – w optymalnej sytuacji – rozpoczynając codzienne aktywności fizyczne, łatwo można doprowadzić do znacznego poprawienia swojego stanu zdrowia, jak i kondycji. A właśnie to powinno być celem każdej odchudzającej się osoby!