Czekolada dobra dla zdrowia?
Są słodycze, które jednoznacznie szkodzą zdrowiu i takie, które dają mu pewne korzyści. Czekolada może się znaleźć w jednej i w drugiej grupie, zależy jaka. Jest różnica między czekoladą nadziewaną a gorzką. I jest różnica między gorzką tanią i taką z najwyższej półki cenowej oraz jakościowej. Czekolada, w której znajduje się duża ilość sztucznych dodatków oraz sporo cukru nie będzie miała pozytywnego wpływu na zdrowie. Poprawi tylko humor ze względu na zawartość kakao oraz swój smak. Poprawa samopoczucia będzie jednak krótkotrwała, więc nie należy się też z tego tak cieszyć. Jedyny dobry składnik w czekoladzie to właśnie kakao. Jednak by mieć z jedzenia jej więcej korzyści niż strat, powinna być ona bardzo dobrej jakości. Na cenę nie ma co patrzeć, bo droższa nie musi być dobra. Niemniej dobra zawsze będzie droga, bo tanio nie da się jej wyprodukować. Zdrowe gorzkie czekolady to takie, które mają bardzo wysoką zawartość kakao i jak najmniej innych składników. Osobom przyzwyczajonym do przesłodzonych nadziewanych czekolad mogą one nie smakować. Z czasem jednak wydadzą się wyborne.