Rola warzyw w zdrowej diecie
Podstawą zdrowego odżywiania jest regularne dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ich naturalnym źródłem są warzywa, zatem mówiąc o pełnowartościowej diecie, nie można nie uwzględnić ich w swoim jadłospisie. Warzywa są szczególnie istotne nie tylko ze względu na konieczność proporcjonowania dostarczanych do organizmu witam, fitozwiązków, błonnika i mikroelementów. Uwzględnienie ich w każdym posiłku niesie z sobą także wiele nieocenionych korzyści długoterminowych. Dowiedziono, że dieta warzywna znacząco redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy oraz niektórych nowotworów. Ponadto, warzywa pomagają w walce z nadciśnieniem tętniczym i redukują poziom złego cholesterolu we krwi. Dobre praktyki żywieniowe przewidują spożywanie dziewięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Nie ma przeciwwskazań, aby przyjmować je w postaci naturalnego soku. Możesz mieć pewność, że tak wzbogacone posiłki dostarczą Ci niezbędnej energii i znacząco poprawią samopoczucie.