Zdrowe żywienie w anemii
Anemia jest chorobą podstępną, objawia się zwykle ogólnym osłabieniem. Często zwala się go na karb flegmatyzmu i opieszałości wynikającej z cech charakteru. Dopiero badania krwi mogą rozwiać wszelkie wątpliwości i postawić diagnozę. Niedokrwistość, często towarzyszącą innym chorobom, należy leczyć. Jak wspomóc leczenie farmakologiczne, by przyniosło zadowalające efekty? Oczywiście, dietą. Naturalnie, dieta anemika powinna obfitować w produkty, zawierające dużą ilość żelaza. 30 % – tyle ludzie przyswajają żelaza z mięsa zwierzęcego. Wszelkie formy podania mięsa, są tu dostępne. Sok z buraków, stosowany przez anemików- jego recepturę zawdzięczamy poprzednim pokoleniom, które wychowane na warzywach z pól i ogrodów, zaobserwowały znaczną poprawę samopoczucia u osób, stosujących ten specyfik. Najlepszy jest kiszony sok z buraka, przygotowany, według domowej receptury. Obowiązkowym składnikiem posiłków jest nać pietruszki oraz szpinak. Dla wegetarian i nie tylko: warzywami, które zawierają duże ilości żelaza są rośliny strączkowe, takie jak fasola, bób i groch.