Brokuły w diecie
Warto wiedzieć, jak cennymi warzywami są brokuły. Wielu kojarzą się z zielonym dodatkiem do obiadu, które się w dzieciństwie zostawiało na talerzu nietknięte. Takie złe nawyki powinniśmy wyeliminować. Aby brokuły wyglądały apetycznie i na przykład nie traciły koloru, trzeba tylko umiejętnie je gotować. Jednak niewątpliwie są smaczne, zdrowe i warto włączyć je do codziennego menu. Brokuły mogą nas ochronić przed szeregiem groźnych chorób. Wykazują między innymi właściwości antynowotworowe, przez co zostały uznane za jedno z najbardziej zdrowych warzyw na świecie. Poza tym brokuły mają cenne witaminy (C, A, K, niacynę, kwas foliowy, ryboflawinę i witaminę B6) oraz minerały (wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, sód i cynk). Pomagają one naszym stawom, a także oczom. Pomagają osobom chorym na autyzm i cukrzykom, a także tym, którzy chcą się odchudzać. Szybko dają uczucie sytości i to na długo. Dlatego jako przekąska doskonale blokują chęć podjadania słodyczy. Poza tym brokuły można przyrządzać na 1000 sposobów, trudno więc by się znudziły.