Czy warzywa zawsze są zdrowe?
Warzywa są zdrowe. To zdanie jest tak oczywiste jak to, że ziemia jest okrągła. Jednak nie każdy sposób przyrządzania warzyw sprawi, że będą one jednakowo zdrowe. Najzdrowsze są warzywa surowe. Jeżeli nie lubimy surowych warzyw, najlepiej będzie, gdy ugotujemy je na parze. Warzywa gotowane na parze tracą znacznie mniej witamin, niż podczas gotowania bezpośrednio w wodzie. Inną zaletą jest fakt, że do ugotowania warzyw na parze nie jest potrzebny tłuszcz. Tradycyjne gotowanie warzyw, mimo, dużej utraty cennych składników mineralnych i witamin, także jest dobre. Najmniej korzystną metodą przyrządzania warzyw jest smażenie ich na grillu lub patelni. Wówczas większość witamin i składników mineralnych jest wytapiana. Dodatkowo, substancje jakie wyzwalają się podczas grillowania mogą mieć bardzo niekorzystny wpływ na nasz organizm. Gdy przyrządzamy warzywa możemy nie żałować przypraw (za wyjątkiem soli). Ziołowe przyprawy nadają warzywom ciekawego smaku. Trzeba jeść warzywa. Jest w nich zawarte zdrowie i witalność. Odpowiednio podane mogą być fantastycznym doznaniem smakowym.