Czym są tłuszcze trans ?
Tłuszcze trans to trucizna, w odróżnieniu od samych tłuszczów roślinnych, które poleca się wprowadzić do diety na stałe. Proces utwardzania powoduje jednak, że ich właściwości radykalnie się zmieniają i korzystny wpływ na serce czy krążenie – to, co kiedyś było zaletą tłuszczów roślinnych – odchodzi w niepamięć. Tłuszcze zaburzają na niekorzyść proporcje dobrego i złego cholesterolu, zwiększają prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę, choroby serca, cukrzycy, osłabia system odpornościowy. Odnajdziemy je w gotowych produktach spożywczych, także cukierniczych, w margarynach, w specyfikach do smażenia, niekoniecznie olejami będących. Zrobiło się o nich głośno, gdy zabroniono ich stosowania w nowojorskich barach i restauracjach, obwiniając o ataki serca. Już niedługo, bo od początku 2017 roku zakaz używania tłuszczów trans zacznie obowiązywać na terenie całych Stanów Zjednoczonych. W Polsce na szczęście nie ma ich zbyt wiele, dodawane są najczęściej do masowych wypieków piekarniczych, gotowych potraw i miksów do smarowania pieczywa. Czytanie etykiet pozwoli nam uniknąć niefortunnego zakupu.