Makaron a zdrowie
Makaron kojarzy się jako podstawa kuchni włoskiej. Uwielbiany przez wielu za mnóstwo zastosowań i pysznych kombinacji, w jakich uczestniczy. Ponadto dobrze przygotowany makaron to jedno z najzdrowszych dań i powinien być składnikiem każdej uważającej się za zdrową diety! Budowane przez wiele lat mity mówiące, że makaron tuczy nie mają nic wspólnego z prawdą! Porcja stu gramów makaronu, która jest dość spora, to tylko sto dziesięć kalorii, więc tyle, co jedna czwarta tabliczki czekolady. Jest to też danie bardzo syte, ze względu na dużą ilość skrobi, będącej paliwem energetycznym dla komórek. Pomaga on też utrzymać stały poziom cukru we krwi, dlatego jest zalecany cukrzykom oraz osobom uprawiającym sport. Jest to też świetne danie na poprawę humoru! Ponieważ jest źródłem witamin PP, B1 oraz B6, wspomaga trawienie i dobry stan umysłu oraz chroni przed skutkami stresu. Jak widać jest to świetna potrawa, o wielu zastosowaniach, także zbawiennych dla zdrowia i zaskakujące jest, że Polacy spożywają go ledwie trzy kilogramy rocznie.